Geacht college,
Gemeenten maken het er voor de kermissector niet makkelijker op door het hanteren van uiteenlopende werkwijzen en voorwaarden. Die kunnen leiden tot toename van de regeldruk en hogere kosten voor exploitanten, waarmee hun verdienmodel verder in gevaar komt.
De handreiking ‘Wegwijzer gemeentelijk kermisbeleid’ is een uitvloeisel van over het behoud van kermistraditie en -cultuur in Nederland en daarmee ook in Peel en Maas.
Bij veel gemeenten, zo valt daarin te lezen, is er primair sprake van financiële sturing op de organisatie van de kermis: die moet liefst met een positief resultaat op de begroting staan of op z’n minst budgetneutraal zijn. Maar die vroegere financiële vanzelfsprekendheid is er nu niet meer. Kermissen moeten concurreren met ander vermaak en veiligheid garanderen, de kosten nemen verder toe. Daarmee ontstaat het risico dat binnen gemeentehuizen primair naar de financiële kosten en baten wordt gekeken en minder naar de brede welvaartseffecten, zoals de economische spin-off, de sociale aspecten of de culturele betekenis. Daarin wijkt de wijze van beoordelen van de kermis af van die van festivals, sport- en cultuurevenementen, waar door gemeenten doorgaans niet, of veel minder, wordt gestuurd op een positief financieel resultaat.
Ook de kermiscultuur is in de tussentijd bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De kermissector in Nederland heeft het moeilijk. De druk op de openbare ruimte neemt sterk toe, waardoor er minder plek is voor de attracties en kermiswagens. Vanwege beperkte financiële middelen schroeven veel gemeenten hun pachtsommen op.
Op dit moment worden de kermissen ook door onze jeugd weer veelvuldig bezocht, gelukkig. Maar de attracties zijn vooral duur en de binnen locaties vaak vanwege leeftijd nog niet toegankelijk. Het behoud van sfeervolle betaalbare kermissen mag voorop staan.
Kermissen mogen weer een dorpsfeest worden ván en vóór een dorp, zonder winstbelangen.
Kermissen voegen vooral iets toe aan de leefbaarheid van een kern en dat mag wat ons betreft best iets
kosten. Ook dat heeft een meerwaarde op onze cultuur!
In dit kader willen wij u de volgende vragen stellen:
- Onderstreept het college het belang van kermissen als immaterieel erfgoed?
- Onderstreept het college het belang van kermis in alle kerkdorpen?
- Wat kost de kermis ons gemiddeld per inwoner?
Graag zien wij uw medewerking via een financiële impuls aan de kermissen en daarmee cultureel erfgoed
betaalbaar en toegankelijk te houden voor iedereen! We gaan er vanuit dat u een adequate manier vindt
om de kermisattracties financieel aantrekkelijk te maken.
Beantwoording door college
Meer nieuws
Informatie avond Lokale Raad: kennismaken met de politiek – aanmelden niet meer mogelijk
Leuk dat je interesse toont voor de bijeenkomsten Lokale Raad: kennismaken met de politiek die we organiseren op Maandag 18-11-2024, 19:30-22:00 in gemeenschapshuis In Kepèl…
Kennismaking fractie met burgemeester Bob Vostermans
Vrijdag 4 oktober 2024 hadden alle fracties in de gemeenteraad van de gemeente Peel en Maas de kans om de nieuwe burgemeester Bob Vostermans kennis…
Art. 32 vragen naar aanleiding van lozing van schadelijke stoffen in de Maas
Geacht College van Burgemeester en Wethouders, In de editie van De Limburger van zaterdag 21 september is een zorgwekkend artikel verschenen dat in ons dorp…