Dames en heren, geachte collega's, overige aanwezigen en kijkers en luisteraars thuis.
Ik sta hier vandaag als vertegenwoordiger van Lokaal Peel en Maas. Maar vooral ook als deel van de raad om met trots en verantwoordelijkheidsgevoel het nut en de noodzaak van onze gezamenlijk opgestelde kaderstellingen met voor nu specifieke aandacht voor het onderdeel ruimte, met u te delen.
RUIMTE:
Ruimte, ruimtelijke ordening vormt het fysieke, meest zichtbare fundament van de leefomgeving waarin onze inwoners dagelijks leven, werken en recreëren. Het is dan ook van cruciaal belang dat we als gemeenteraad een duidelijk kader vaststellen, een leidraad die richting geeft aan de ontwikkeling en het beheer van onze ruimte. De door ons geformuleerde kaderstellingen voor ruimtelijk beleid zijn het resultaat van zorgvuldige afwegingen, brede consultaties en bovenal een gezamenlijke visie op de toekomst van onze gemeente.
Dus ja, zeker belangrijk! Kaderstellingen geven een duidelijke richting aan waar we naar toe willen
Door het vaststellen van duidelijke richtlijnen creëren we een voorspelbaar klimaat voor investeringen en ontwikkelingen. Dit bevordert niet alleen economische groei, maar versterkt ook het welzijn en de sociale cohesie binnen onze gemeenschap.
Deze kaderstellingen dragen bij aan een duurzame en verantwoorde groei van onze gemeente. Door te sturen op ruimtelijke ordening kunnen we de balans bewaren tussen enerzijds de noodzaak van ontwikkeling en anderzijds het behoud van onze natuurlijke en culturele waarden. We willen een leefomgeving creëren die niet alleen voldoet aan de behoeften van het heden, maar ook aan die van de toekomstige generaties.
Tot slot zijn onze kaderstellingen voor ruimte een uitdrukking van onze lokale identiteit en gemeenschappelijke waarden. Ze weerspiegelen de visie die wij als raad hebben op wat belangrijk is voor onze gemeente en haar inwoners. Het is een gids die ons de weg wijst bij het nemen van beslissingen die van invloed zijn op de ruimtelijke inrichting en de levenskwaliteit van onze burgers.
Maar toch ook nog deze winstwaarschuwing. Deze kaderstelling biedt onze inwoners en ondernemers helaas niet die duidelijkheid die ze graag willen. Daarvoor is deze kaderstelling te algemeen en soms zelfs vaag.
Maar dat kan ook bijna niet anders. Het is een coproductie, een weerspiegeling van wat er leeft in onze gemeenschappen. En wij zijn een gemeente van gemeenschappen, waarin veel verschillende inwoners, ondernemers en organisaties samenwerken aan een toekomst waarin het goede leven centraal staat. Veel diverser kan bijna niet.
We hebben samen een omgevingsbeeld opgesteld, ambitiegesprekken gevoerd en doelen gesteld op basis van gedeelde ambities. Onze drie kernwaarden: diversiteit, duurzaamheid en zelfsturing, hebben ons hierbij geleid. En dan willen het ook nog eens voor de komende tien jaar vastleggen.
Maar we staan pas aan het begin. Er moet nog veel uitgewerkt worden. Hier ligt opnieuw een taak voor ons als raad en gemeente. En dit moeten we ook goed met de al eerder genoemde inwoners, ondernemers en organisaties bespreken. Er wordt namelijk ook heel wat van hen verwacht.
Oh ja, voordat u het al vergeten was: we hadden het over RUIMTE.
Peel en Maas is trots op haar kwaliteiten, en we streven ernaar deze te behouden en verder te ontwikkelen. We willen ruimte bieden aan een energietransitie die past bij onze kenmerken, ruimte voor natuur en biodiversiteit die beleefd kan worden, en ruimte voor een agrarische sector die onderneemt met respect voor de omgeving.
We koesteren wat goed is en bieden ruimte voor verbetering, waarbij we de nadruk leggen op het behoud en de versterking van biodiversiteit, landschap, natuur en het karakter van het gebied.
Ook benadrukken we het belang van vitale gemeenschappen bij ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving. Als Lokaal Peel en Maas geloven we in de kracht van onze gemeenschappen en streven naar beleid dat ruimte biedt voor creativiteit en eigenaarschap.
Dat wordt een hele uitdaging, maar wij als Peel en Maas kunnen, willen, maar vooral ook moeten dat aangaan. Een gemeente waarin het goede leven nu én in de toekomst beleefd kan worden. Mooi toch?
Tot zo ver onze overwegingen omtrent de kaderstelling Ruimte.
SOCIAAL DOMEIN & VITALE GEMEENSCHAPPEN:
Voorzitter, het is al gezegd: de kaderstellingen zijn een visiedocument. Het geeft aan waar we als gemeente naar toe willen de komende jaren. Het is een ambitie die is opgesteld samen met onze inwoners, ondernemers en belanghebbenden. Dat maakt het een visie die van ons allemaal is. Een doorkijk naar de toekomst. Waar willen we als Peel en Maas naar toe?
Namens Lokaal Peel en Maas neem ik u mee in onze visie op de kaderstellingen Sociaal Domein en Vitale Gemeenschappen.
Het Sociaal domein is niet enkel heel omvangrijk maar ook nog eens een beleidsterrein dat bijna iedere inwoner van Peel en Maas raakt. Gemeenten krijgen door de decentralisatie de laatste jaren een steeds grotere verantwoordelijkheid en moeten steeds meer taken organiseren en uitvoeren.
Met een steeds sneller veranderende maatschappij is het heel belangrijk dat we ons bewust zijn van veranderende problematiek en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Als gemeente moeten we blijven leren. Dat doen we samen met de inwoners en professionals. We werken constant samen aan de beste oplossing.
Het belangrijkste woord voor de kaderstellingen is misschien wel: samen. In Peel en Maas kijken we naar elkaar om. Samenredzaamheid, noaberschap. De kaderstellingen sociaal domein en vitale gemeenschappen zijn dan ook nauw met elkaar verbonden.
Als gemeente staan we aan de basis om te voorzien dat iedere inwoner de juiste hulp krijgt. In Peel en Maas doen we dat samen. Samen met de inwoners, samen met de gemeenschappen en samen met talloze (lokale) organisaties. Dat maakt Peel en Maas mooi zoals het is.
De gemeenschappen zijn aan zet en de gemeente ondersteunt. Hulp voor de inwoners is laagdrempelig en dicht bij huis. We kijken niet weg, maar helpen bij zowel fysieke als mentale problemen. We hebben oog voor elkaar.
Samen met lokale ondernemers wordt voor werkplekken, al dan niet beschut, gezorgd. Zo kan iedereen die dat wil en kan aan het werk; precies zoals we dat graag zien. Dit gaat verder dan betaald werk, met mensen die op hun eigen tempo en in hun eigen kracht deelnemen aan de maatschappij. Samen met alle andere inwoners en organisaties die hen daarbij ondersteunen en op weg helpen. Denk aan de vele dorpsontmoetingen.
Ieder kind is gebaat bij een onbezorgd leven en een start die leidt tot een betekenisvolle en kansrijke toekomst. Echter is dit niet ieder kind gegeven. In Peel en Maas kijken we niet weg. We kijken samen vooruit en werken aan een oplossing. Vanuit de integrale en informele aanpak naar de behoefte die ingevuld moet worden. Dit alles is erop gebrand en gefocust dat ieder kind de hulp krijgt die nodig is en veilig en gezond kan opgroeien. Daarbij stopt de verantwoordelijkheid voor ons als gemeente niet bij het bereiken van de volwassen leeftijd.
Voorzitter, In Peel en Maas doen we de dingen samen, dat moge duidelijk zijn uit ons verhaal tot zover. Peel en Maas is een gemeente van gemeenschappen. Iedere gemeenschap kent zijn eigen identiteit en dat maakt Peel en Maas de gemeente die het is.
De gemeenschappen zetten samen de schouders eronder. In verbondenheid worden maatschappelijke vraagstukken opgepakt. Leefbaarheid wordt hoog gehouden door de gemeenschappen. Zij spannen zich hier enorm voor in. Dit gebeurt veelal door verenigingen en vrijwilligersorganisaties die zich dag in, dag uit inzetten voor de gemeenschappen. Als gemeente zijn we er om de gemeenschappen te ondersteunen bij de vraagstukken, maar ook om te ondersteunen en faciliteren om de continuïteit van het verenigen te waarborgen.
De term Vitale Gemeenschappen is nog steeds heel actueel. De vitaliteit komt voort uit het feit dat we graag met elkaar samenleven. In Peel en Maas waarborgen we dat door de vele buurt-, sport-, en culture verenigingen die onze gemeente rijk is. Dat aangevuld met de vele goede doelen en stichtingen die zich ook nog inzetten voor een verbonden Peel en Maas.
Laten we meer naar elkaar luisteren, voor elkaar openstaan en naar elkaar omkijken. We zijn er met elkaar en voor elkaar. Laten we het zorgen voor elkaar, het verenigen en het samen zijn in Peel en Maas vooral overdragen op volgende generaties.
ECONOMIE: Als sluitstuk wil ik het nog kort met u hebben over de kaders omtrent Economie. Gezien alle complexe beleidsterreinen die eerder besproken zijn, zou je hopen dat we nu toe zijn aan een onderdeel dat nu eens wel eenvoudig en snel geregeld kan worden.
Helaas, maar dan vertel ik u natuurlijk niets nieuws
Wanneer we aan de slag gaan met economische ontwikkeling moeten we een koorddanser zijn (of danseres, wat u wilt).
In alles moeten we wikken en wegen op zoek naar het juiste evenwicht tussen ruimtelijke waarden, de arbeidsmarkt, onze fysieke en mentale gezondheid en nog een stuk of tien andere belangen.
De gedeelde ambitie voor de economie in Peel en Maas in 2035 is breed: we hebben en willen van alles! Het is altijd goed om ambitie te hebben, maar een beetje extra focus kan geen kwaad
Peel en Maas draagt bij aan de regionale economie, waar arbeidsmarkt, kennisontwikkeling, en toerisme centraal staan.
Dat is tenminste al wat meer ingeperkt. Maar hiermee lopen we weer het risico een sector of doelgroep uit te sluiten of te beperken.
De programmadoelen omvatten het ondersteunen van een diverse, duurzame economie, regionale samenwerking voor kennis en innovatie, en het bevorderen van Peel en Maas als toeristische bestemming.
Daar kunnen we toch niet tegen zijn? En dat zijn we dus ook niet.
Maar dit betekent, en dat hebben de diverse overwegingen van mij en mijn collega’s omtrent dit beleidsterrein en de drie voorgaande deelgebieden meer dan duidelijk aangetoond, dat er nog heel veel werk is te doen. Zoals bij het begin al aangegeven: we beginnen pas!
Voorzitter, ten slotte. Lokaal Peel en Maas is zeer tevreden over het proces rondom de totstandkoming van deze kaderstellingen. De inwoners hebben hun visies en ambities mogen delen en als raad hebben we ook nog meermaals mogen meewerken aan de kaderstellingen.
Het zijn visiedocumenten geworden die richting geven aan de komende jaren Peel en Maas. Voor de uitvoering zijn we samen met de inwoners, (lokale) organisaties en andere betrokken samen aan zet.
Samen gaan we voor een nog mooier Peel en Maas.
Meer nieuws
Informatie avond Lokale Raad: kennismaken met de politiek – aanmelden niet meer mogelijk
Leuk dat je interesse toont voor de bijeenkomsten Lokale Raad: kennismaken met de politiek die we organiseren op Maandag 18-11-2024, 19:30-22:00 in gemeenschapshuis In Kepèl…
Art. 32 vragen Kermis als erfgoed
Geacht college, Gemeenten maken het er voor de kermissector niet makkelijker op door het hanteren van uiteenlopende werkwijzen en voorwaarden. Die kunnen leiden tot toename…
Kennismaking fractie met burgemeester Bob Vostermans
Vrijdag 4 oktober 2024 hadden alle fracties in de gemeenteraad van de gemeente Peel en Maas de kans om de nieuwe burgemeester Bob Vostermans kennis…